Despre arta contemporană în amenajarea de interior

luxurydesigndosei on decembrie 17, 2018

 

Sensul de bază al termenului de artă contemporană este acela de artă care se produce astăzi, care ne este contemporană, indiferent că este vorba de pictură, sculptură, fotografie sau artă video. În relație cu amenajarea de interior, considerăm că arta contemporană joacă un rol foarte important.

Spațiul în care ne petrecem timpul are o influență directă asupra stării noastre de spirit și, mai mult decât atât, asupra fericirii noastre în general. Stimularea pe care un ambient estetic ne-o oferă, ne poate ajuta să ne relaxăm, să ne explorăm propriile emoții și să experimentăm senzația de nou, în special atunci când obiectele de care ne înconjurăm au calitatea de a ne surprinde. Ne referim aici la arta contemporană, care datorită caracterului său preponderent abstract, este alegerea ideală pentru crearea unei amenajări care să poată deveni semnificativă pentru fiecare în parte – fie că vorbim despre „art designing”, adică decorarea unui întreg spațiu pornind de la o singură lucrare de artă sau de la un concept artistic, sau decorarea ambientului cu lucrări care completează și scot în evidență un concept deja conturat.

Arta abstractă invită ochiul să exploreze, ridică întrebări și provoacă privitorul să îi descopere semnificațiile. Crearea unor asocieri între concepte și realități care nu se întâlnesc decât în planul ideilor este un e

xercițiu eliberator – prin design-ul de interior, realitatea se reinventează într-o cheie personală și personalizată. Culorile, formele și texturile creează o experiență aproape sinestezică, care prin stimularea pe care ne-o oferă, ne poate scoate din cotidian. Acest eclectism de senzații este redat cu succes printr-o amenajare în stil eclectic, care reușește cel mai bine să exprime individualul.

Am putea spune că, pentru amenajarea de interior, arta contemporană înseamnă provocarea privitorului, dar și deschiderea spre particular, oricât de neconvențional sau neconform ar fi acesta. Picturile, sculpturile, fotografiile sau instalațiile plasate în propria casă sau în spații precum restaurante, magazine sau centre medicale, nu sunt simple „decoruri”, ci sunt elemente esențiale în realizarea unui ambient care să fie plăcut și care să aibă și o coerență estetică relevantă pentru acel spațiu și pentru locuitorii / vizitatorii lui.

 

Artiști cu care studio-ul nostru colaborează:

Nora Blaj

Bianca Boeroiu

Ligia Seculici